Sárkány Viki
mentálhigiénés szakember • idegenvezető • gyászcsoportvezető
Hiszek benne, hogy az életet sokféleképpen lehet örömtelien, teremtően élni. Abban is, hogy annál több örömünk van, minél több szerepünk, számunkra értelemmel bíró tevékenységünk a mindennapokban. Egyetlen szerepre, életszituációra, adott esetben a szülőségre kihegyezni a kiteljesedést: ritkán teljesíti be a hozzáfűzött boldogság-elvárást. Pókeres kifejezéssel élve, szülni, majd nevelni egy (több) gyereket nem az élet royal flush-e. Ahogy saját gyerek nélkül élni sem jelent önmagában vesztes élethelyzetet. (Bármi is legyen erről a környezetünk véleménye.)

Azt gondolom, nem tudunk annál többet adni a világnak, a jövőnek, mint hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben, bármilyen élethelyzetben. Ugyanis ha én jól vagyok, jól bánok másokkal, ők is kicsit jobban lesznek és jobban bánnak másokkal. Ebben a tovagyűrűző hatásban hiszek. Kevesebb frusztráció, kevesebb bántás: egészségesebb társadalom. Ezért tartom elsődleges fontosságúnak az öngondoskodást: hogy mi jól legyünk. És hiszek abban, hogy jól lenni lehet gyerekkel, és gyerek nélkül is.

Míg idegenvezetőként Európát barangolom be az utasaimmal, ahol a „kint”-et kell közelítenem a „bent”-hez, mentálhigiénés szakemberként pont fordítva, egy olyan utazás kísérője vagyok, ahol a belső termeket járva fedezünk fel értékeket, vágyakat, és keresünk olyan megélési módokat, amivel ezek a belső vágyak „kint” örömtelivé, és mint minden örömteli tevékenység, termővé válhatnak. Leginkább azoknak tudok segíteni, akik nem tudják még, hogy szeretnének-e gyereket, vagy rosszul érinti őket az, hogy nem lettek szülők. Kísérést elsősorban online formában tudok vállalni.

Egyetemi végzettségeim

2020 – 2022

integratív mentálhigiénés szakember, szakirányú továbbképzés, SZTE-BTK

2002 – 2008

jogász, ELTE-ÁJK
Egyéb tanulmányaim

2018

gyászcsoportvezető, Napfogyatkozás Egyesület

2014 – 2016

idegenvezető, EFEB
dots