Tanács Eszter
pszichológus • meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó • gyászcsoportvezető • képzésben lévő integrált kifejezés- és táncterápiás csoportvezető • a Gyerek nélkül szakmai közösség vezetője
Elkötelezetten dolgozom a gyerektelenséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatásáért, és a gyerektelen kisebbség láthatóvá tételéért. Szeretnék hangot adni és közösséget nyújtani a gyermektelen nőknek és férfiaknak gyerekcentrikus társadalmunkban. Köteteim Nők gyermek nélkül – Történetek vágyakozásról, veszteségről és választásról és Férfiak gyermek nélkül – Történetek felelősségről, veszteségről és választásról címmel jelentek meg.

A Nem tudom, hogy szeretnék-e anyává válni, a Még nem vagyok anya és a Nem lettem anya csoportokban csoportvezetőként abban segítem a résztvevőket, hogy tisztába és békébe kerüljenek önmagukkal.

Egyéni tanácsadás keretében, online formában abban kísérem a hozzám fordulókat, hogy rátaláljanak a saját, önazonos útjukra, válaszaikra; hogy letegyék a külső-belső elvárások terhét; hogy értékesnek és termékenynek élhessék meg magukat a gyermekvállalástól függetlenül; illetve a mások számára legtöbbször láthatatlan veszteségeik feldolgozásában. Szeretettel várom, ha bizonytalan abban, hogy szeretne-e gyermeket vállalni; ha szeretne szülővé válni, de nehezített a folyamat; ha szeretett volna gyermeket, de máshogy alakult az élete.

Békési Tímea
addiktológiai konzultáns • gyászkísérő • metamorphoses meseterapeuta • képzésben lévő családi tanácsadó • etnográfus
Segítő hivatásomban fontos terület a destigmatizációért végzett több irányú tevékenységem, olyan tabutémák kapcsán, mint a függőség, a gyász vagy a meddőség, gyermektelenség. Ezért vállalom az oktatást, kutatást, előadások tartását, tanulmányok, cikkek és könyvek írását, valamint rádióműsor készítését. Mindezek keretében fő célom a hiteles és közérthető információk minél szélesebb körben való terjesztése. A tudás közkinccsé tétele mellett igazán hatékonynak a személyes történetek megosztását tartom, de nemcsak mások életét mutatom be, hanem a saját történetemet is.

Addiktológiai konzultánsként szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal, ezen belül is főként szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekeivel dolgozom és több éve tapasztalom, hogy életükben a gyermekvállalással kapcsolatos bármiféle nehézség nagyon gyakori.

Saját élményem kapcsán is főként a vágyott, de be nem teljesült anyaság elgyászolásában segítem a hozzám fordulókat Nem lettem anya csoportban és egyéni konzultáció keretében, párkonzultációban pedig várom szeretettel azokat a párokat, akik közösen szeretnének a gyermektelenség gyászán dolgozni. Az általam tartott egyéni konzultáció személyesen Budapesten és online formában is, a csoportmunka és a párkonzultáció csak személyesen érhető el.

Matolcsi Rita
pszichológus • autizmus spektrum szakirányos gyógypedagógus • kognitív viselkedésterápiás konzultáns
Meggyőződésem, hogy a sokszínűség az emberiség egyik legnagyobb értéke. Munkámmal azokat a neurodivergens embereket igyekszem támogatni saját igényeik és szükségleteik felismerésében, akik nehezen találják önazonos útjukat a neurotipikus működésre kialakított világban.

Társadalmunk, a szűkebb-tágabb társas környezetünk számtalan elvárást támaszt a sztereotip női-férfi szerepekről, arról hogyan „kellene élni”, hogyan „kellene boldognak lenni”. Ahogy az emberiség is rendkívül diverz, az elégedett, önazonos élet kialakítása is mindig egyedi út. A családalapítás, a párkapcsolat és a gyerekvállalás szintén mélyen gyökereznek társadalmi és családi hagyományainkban, ami szintén sokak számára megnehezíti saját, autentikus útjuk megtalálását.

Neurodivergens és LMBTQ kliensekkel végzett munkám tapasztalataival szakemberek számára is biztosítok esetmegbeszélő, szupervíziós lehetőséget személyesen Budapesten és online.

Sárkány Viki
mentálhigiénés szakember • idegenvezető • gyászcsoportvezető
Hiszek benne, hogy az életet sokféleképpen lehet örömtelien, teremtően élni. Abban is, hogy annál több örömünk van, minél több szerepünk, számunkra értelemmel bíró tevékenységünk a mindennapokban. Egyetlen szerepre, életszituációra, adott esetben a szülőségre kihegyezni a kiteljesedést: ritkán teljesíti be a hozzáfűzött boldogság-elvárást. Pókeres kifejezéssel élve, szülni, majd nevelni egy (több) gyereket nem az élet royal flush-e. Ahogy saját gyerek nélkül élni sem jelent önmagában vesztes élethelyzetet. (Bármi is legyen erről a környezetünk véleménye.)

Azt gondolom, nem tudunk annál többet adni a világnak, a jövőnek, mint hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben, bármilyen élethelyzetben. Ugyanis ha én jól vagyok, jól bánok másokkal, ők is kicsit jobban lesznek és jobban bánnak másokkal. Ebben a tovagyűrűző hatásban hiszek. Kevesebb frusztráció, kevesebb bántás: egészségesebb társadalom. Ezért tartom elsődleges fontosságúnak az öngondoskodást: hogy mi jól legyünk. És hiszek abban, hogy jól lenni lehet gyerekkel, és gyerek nélkül is.

Míg idegenvezetőként Európát barangolom be az utasaimmal, ahol a „kint”-et kell közelítenem a „bent”-hez, mentálhigiénés szakemberként pont fordítva, egy olyan utazás kísérője vagyok, ahol a belső termeket járva fedezünk fel értékeket, vágyakat, és keresünk olyan megélési módokat, amivel ezek a belső vágyak „kint” örömtelivé, és mint minden örömteli tevékenység, termővé válhatnak. Leginkább azoknak tudok segíteni, akik nem tudják még, hogy szeretnének-e gyereket, vagy rosszul érinti őket az, hogy nem lettek szülők. Kísérést elsősorban online formában tudok vállalni.

Szemerszki Tímea
képzésben lévő life coach • jógapszichológia és védikus életmód mentor • meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó • jóga oktató • művészet- és szocioterapeuta • szociális munkás
Hivatásom, hogy segítsek a hozzám fordulóknak abban, hogy az életüket jobbá tudják tenni, hogy megismerjék önmagukat, hogy megértsék elakadásaikat és nyitottá váljanak a változásra. Az élethez való hozzáállásomat alapvetően meghatározza a tradíció és a keleti, főleg az indiai védikus rendszer, amely a személyiségem részévé vált. Ettől függetlenül munkám során nem áll szándékomban senkit ez irányba befolyásolni, de képes vagyok ezen ismereteimet a nyugati ember számára érthető megvilágításban megmutatni, amennyiben a közös munkánk ezt igényli.

Szakmai utam 2015-ben az örökbefogadáshoz vezetett, amely terület a mai napig központi téma a munkám során.

A Nem tudom, hogy szeretnék-e anyává válni és a Még nem vagyok anya csoportokban csoportvezetőként az elfogadásban és a résztvevők belső értékeinek a feltárásában igyekszem segíteni.
Jóga oktatóként a Jóga gyermektelen nőknek csoportot vezetem, ahol a gyakorlás különböző témák fókuszba állítása köré szerveződik, mint például a gyökerek megtalálása, az elfogadás, az elengedés, a megbocsájtás, az együttérzés, az önbizalom, önuralom, és a tudatos jelenlét, stb.

Egyéni tanácsadás keretében Budapesten személyesen és az online térben az elakadásokból való továbblépéshez szükséges belső és külső lehetőségek feltárásával; a jobb és minőségibb élethez vezető út megtalálásával; a gyermekvállalás lehetséges útjaival; az örökbefogadás útvesztőjével és az örökbefogadási folyamatok kísérésével foglalkozom.

Ulmer Edith
MSc Psych • Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista
A gyermektelenség hiányként megélt, gyakran nehezen megfogalmazható élménye magánemberként és kutatóként egyaránt évek óta mélyen foglalkoztat.

Kutatásaim során fedeztem fel és tapasztaltam meg a sorstársakkal való találkozások, beszélgetések gyógyító erejét. Ezért az anyaságot és a gyermekvállalást idealizáló világunkban abban szeretnék segíteni az akaratlanul gyermektelen nőknek, hogy a vágyott, de (még) meg nem valósult és meg nem élt anyaságuk ellenére hogyan tudják feldolgozni az ehhez kapcsolódó sebeket és csökkentértékűség érzését és hogyan lehetnek képesek egy B tervet kialakítani, aminek mentén akár gyermek nélkül is képesek lehetnek teljes életet élni.

A Még nem vagyok anya és a Nem lettem anya csoportokban csoportvezetőként várom szeretettel azokat, akik egy megértő és biztonságos közegben szeretnének beszélgetni a gyermektelenséggel kapcsolatos nehézségeikről, érzéseikről és tapasztalataikról.

Azok számára, akik úgy érzik, végleg lemaradtak a gyermekvállalásról és ezt nehezen tudják elfogadni, feldolgozni, Budapesten egyéni tanácsadás keretében is tudok segíteni a gyászfeldolgozásban.

dots